Sposób na udany żurek?
2018-06-12
Dobra kucharka ma wiele sprawdzonych i przetestowanych przepisów na ciast oraz dania gorące. Jednym z nich powinien być domowy żurek ponieważ każdy go lubi. Jest wiele takich okazji, kiedy każdy chętnie zjada żurek. Jedną z nich jest śniadanie Wielkanocne. Choć żurek jest dobry również na codzienny dzień. Zakwas na żur powinien być dobrze przyprawiony. Jest wiele sposobów jego przyprawiania. Niektórzy żurek przyrządzają na żurku kupionym w sklepie. Ja osobiście polecam domowy, samemu robiony. Sposób jest prosty.
Wystarczy do kamiennego garnka wsypać w odpowiednich proporcjach to znaczy szklankę mąki żytniej i wymieszać z gorącą wodą na gęstą zawiesinę. Następnie wrzucić 3 do 4 ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie(5 do 6 ziaren)Gdy ostygnie dodać szklankę zimnej wody i razowego chleba ze skórką i wymieszać. Następnie obwiązać garnek gazą i na trzy dni odstawić go w ciepłe miejsce. Taki domowy zakwas na żurek na pewno będzie smakował wszystkim domownikom.. Jest znacznie lepszy od takiego ugotowanego na żurku pochodzącego ze sklepu. Ponieważ nie zawiera konserwantów i barwników.
Podobne artykuły

Kredyty społecznościowe

Sposoby na jędrne ciało
